NFGV SUBSIDIEERT THEATERPRODUCTIES

Het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) geeft subsidie aan twee bijzondere theaterproducties Sinds Julia en Bipolarity waarbij respectievelijk de onderwerpen borderline en manische-depressie aangrijpend in beeld worden gebracht.

Sinds Julia
De invloed die borderline heeft op een relatie staat in Sinds Julia centraal. De productie verweeft de verscheurende realiteit van de persoonlijkheidsstoornis borderline met de romantiek uit Romeo en Julia. Sinds Julia is een project van Stichting Theater De Olifant en geschreven door Koos Degeling. Regie en choreografie: Roberto de Jonge.  De voorstellingen worden uitgevoerd vanaf 18 tot en met 27 juni in de Gehoorzaal op het terrein van de psychiatrische instelling Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Reserveren is mogelijk vanaf 17 mei via
www.sindsjulia.nl

Sinds Julia is het verhaal over de verliefde Rosa en Stein. Rosa blijkt echter zeer onvoorspelbaar en grillig te zijn. Ze zuigt Stein in een schemergebied van waan en werkelijkheid. Ze creëren via Romeo en Julia hun eigen realiteit. Waar Stein de rol van Romeo gebruikt om dichter bij Rosa te komen, gebruikt Rosa Julia om Stein op veilige afstand te houden als hij te dichtbij komt, even haar ziel aanraakt.

De onvoorspelbare geest van Rosa wordt zichtbaar door interactie tussen tekst, beweging, videoprojectie en ondubbelzinnige tranen. Het toneelbeeld is een metafoor voor haar hoofd. Heel impulsief trekt ze zich daarin letterlijk en figuurlijk terug. Een cameravrouw volgt haar gezicht en bevriest af en toe dat beeld; een toestand waar Rosa een moment later alweer van vervreemd is.

Bipolarity

Het danstheaterproject Bipolarity van Stichting Danstheater Marae staat voor een  spannende en moderne dansvoorstelling gebaseerd op de manisch-depressieve stoornis, ook wel bipolaire stoornis genoemd. Dans en psychiatrie worden in deze voorstelling met elkaar in verband gebracht. De première is op 26 juni in Zuidlaren, daarna volgen nog zo’n twintig voorstellingen in de drie noordelijke provincies en vier in de rest van het land. Meer informatie en reserveren: judithboersma@hotmail.com.

Bipolarity probeert te laten zien wat manisch-depressief zijn inhoudt. Mensen kunnen  op een verschillende manier hun depressie en manie beleven. De gemiddelde manisch-depressieve patiënt bestaat namelijk niet. Tijdens de repetities gaven patiënten daarom feedback en aanvullingen op de voorstelling. De voorstelling duurt tussen de 45 en 60 minuten. De scènes zijn indringend, soms komisch en aangrijpend.  Dans en spel wisselen elkaar af. Het stuk wordt uitgevoerd door twee dansers die beide vooral moderne dans beoefenen en veel met improvisatie werken.

Stichting danstheater Marae is opgericht door Judith Boersma. Zij danste in producties van de USVA, is choreograaf en werkt als gezondheidszorgpsycholoog bij GGZ-Groningen.

Terug