Interactieve belevingstentoonstelling Psychische problemen bij jongeren

 

Jongeren laten nadenken over wat ‘normaal’ en ‘gek’ is. Ze een kapstok bieden psychische problemen bespreekbaar te maken. Ze te informeren over psychische problemen. Dat is het doel van de tentoonstelling die wij maken voor jongeren (ca 16-23 jr). De tentoonstelling zal worden aangeboden aan scholengemeenschappen, middelbaar beroepsonderwijs, hogescholen, ROC’s  en universiteiten. Zij kunnen de tentoonstelling per week boeken en een plek geven in een centrale hal.

De tentoonstelling zal bestaan uit een aantal verplaatsbare elementen die in woord en beeld op een prikkelende manier informatie geven over psychische problemen zoals depressie, eetstoornissen, borderline, angststoornissen, schizofrenie. De tentoonstelling zal interactieve onderdelen bevatten. Ook zijn er jongeren met psychische problemen te beluisteren. De tentoonstelling is in korte tijd op- en af te bouwen en is gemakkelijk te vervoeren in een kleine vrachtauto.

Onderwerpen die aan de orde komen:
Wat is het verschil tussen een dipje en een depressie?
Wanneer wordt lijnen een eetstoornis?
Welke vooroordelen zijn er?
Hoe wordt er in verschillende culturen aangekeken tegen psychische problemen?
Wat doe je wanneer je merkt dat een studiegenoot niet meer helemaal ‘spoort’?
Praat je net zo gemakkelijk over psychische problemen als over een gebroken been?
Wat beleeft iemand in een psychose?

Pakket voor docenten
De tentoonstelling moet niet een op zichzelf staand iets zijn.
Het moet een kapstok zijn voor docenten om met leerlingen, studenten te praten over psychische problemen. Daartoe krijgen docenten in een pakket achtergrondinformatie en tips voor de les. Ook is er de mogelijkheid een lezing/gesprek/discussie te boeken met een (ervarings-)deskundige.

 De tentoonstelling wordt in het najaar gemaakt en is beschikbaar vanaf februari (onder voorbehoud).

Sponsors gevraagd
Wij hebben nog veel geld nodig voor dit project. Wilt u een bijdrage geven, graag. Wij houden u dan op de hoogte van de voortgang. Stort uw bijdrage op giro 4003 o.v.v. jongerenproject. Vergeet niet uw naam en adres.