Mensen gezocht voor medisch wetenschappelijk onderzoek in het kader van erfelijkheid van depressies

 

 

De afdelingen Psychiatrie en Antropogenetica van het UMC St Radboud doen onderzoek naar de oorzaken van depressie. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat depressie voor een deel erfelijk bepaald is. Dit betekent dat wanneer er in een familie een patiƫnt is met een depressie, andere familieleden een grotere kans hebben op het krijgen van depressies in vergelijking tot de algemene bevolking.

 

Wij zijn een onderzoek gestart om te zoeken naar de genen van depressie. Genen zijn kleine stukjes van het erfelijk materiaal in ons lichaam die ervoor zorgen dat bepaalde eigenschappen erfelijk zijn.

 

Wij zijn hiervoor op zoek naar families (personen >12 jaar) waarin depressie voorkomt, dus families waarbinnen meedere personen zijn aangedaan. Voornamelijk personen met terugkerende depressies of ernstige depressies en hun familieleden worden gevraagd deel te nemen.

Het onderzoek bestaat uit gesprekken en het afnemen van verschillende vragenlijsten en een kleine hoeveelheid bloed, waarin het genetisch materiaal (DNA) bestudeerd zal worden.

Het onderzoek zal een dag duren, waarbij u een lunch wordt aangeboden.

 

Door meer te weten over de erfelijkheid van depressie is het wellicht mogelijk op langere termijn betere behandelmogelijkheden te ontwikkelen en te kunnen aangeven welke personen een verhoogde kans hebben op het krijgen van een depressie.

 

 

Inschrijving en info:

Mw. Drs. Maaike Verhagen

Afdeling Psychiatrie

UMC Nijmegen St Radboud

Reinier Postlaan 10

6500 HB Nijmegen

Tel: 024-361 89 29

m.verhagen@psy.umcn.nl

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Prof. Dr. J.K. Buitelaar, afdelingshoofd Psychiatrie.

Tel: 024-3613490 (j.buitelaar@psy.umcn.nl)